Zwarte Zee in zicht
Door: Ad
27 Juli 2019 | Oekraïne, Odessa
Woensdag 24-7: op weg naar Odessa. Na een kilometer of 10 waren we direct een bijzondere ervaring rijker. Bij de oprit van de snelweg werden we aangehouden door de politie. We moesten met onze papieren naar een kantoortje komen, waar onmiddellijk de deur werd gesloten. We kregen de keuze: of een formele torenhoge boete voor 2 niet gemaakte overtredingen (te snel rijden en negeren van een stopteken) of per camper informeel een bedrag van 100 dollar. Na enige discussie en onderhandeling betaalden we uiteindelijk € 30 per camper. En goede reis verder!
Maar verder verliep de reis (ca 350 km) soepel, tot aan een geplande tussenstop bij het het havenkantoor, waar we alvast wat zaken wilden regelen. Maar we vonden het niet en bovendien had de navigatie van Hans een andere route aangegeven die van Andrea en Ad. Om een lang verhaal kort te maken: na een uur rondjes rijden besloten we om de nacht door te brengen op camping Shipka, slechts een paar kilometer verder. En daar werden we allerhartelijkst ontvangen.
Donderdag 25-7: een rustdag, wasdag, beetje fietsen en meteen wat inkopen doen. Camping Shipka is geen echte camping, maar eigenaar Hristo heeft grootse plannen. Maar we staan op een mooie ruime plek, we kunnen gebruik maken van de douche in een van de verhuurhuisjes en van het toilet in de speciaal voor ons geopende bar. We staan temidden van fruitbomen.
Vrijdag 26-7: Hans en Ad ‘morgens naar het inmiddels gevonden havenkantoor om de tickets definitief te regelen en ‘s middags op de fiets naar het strand van het nabijgelegen Chornomorsk. Het eerste zwemmetje in de Zwarte Zee.
Zaterdag 27-7: met de taxi naar Odessa, zeer de moeite waard.
De beroemde trappen van Potemkin zou je normaal gesproken met enig schouderophalen aanzien, zeker met het uitzicht op hotel Odessa, maar de geschiedenis maken dit tot een belangrijke plek die Eisenstein inspireerde tot de beroemde film ‘ Battleship Potemkin’. Het tsaristische leger schoot op deze trappen zo’n 2000 burgers/arbeiders neer. Odessa heeft een aantal prachtige monumentale gebouwen, een zeer levendig park waarin nog gemusiceerd en gedanst wordt en een buitensporig druk strand.