Zwarte Zee in zicht - Reisverslag uit Odessa, Oekraïne van Ad Bijma - WaarBenJij.nu Zwarte Zee in zicht - Reisverslag uit Odessa, Oekraïne van Ad Bijma - WaarBenJij.nu

Zwarte Zee in zicht

Door: Ad

Blijf op de hoogte en volg Ad

27 Juli 2019 | Oekraïne, Odessa

Dinsdag 23-7: van Uman hadden we al eens iets gezien in een reisverslag van onze Vlaamse globetrotter Waes met een reportage over die ene belangrijke dag in het jaar dat joden uit het hela land naar de stad komen om de begraafplaats van een belangrijke joodse rabbi te bezoeken. Niet alle inwoners zijn daar even blij mee hebben we wel gemerkt. De belangrijkste attractie van Uman voor niet-joden is het enorme park dat een belangrijk deel van het stadje beslaat. En wij staan precies aan het randje van dat park. Met gebruik van toilet in het hotel. In het stadje zelf is verder niet zoveel te zien. We hebben een stevige wandeling door dit bijzondere Sofiyivka-park gemaakt. Het verhaal erachter kun je zelf wel via Google vinden.

Woensdag 24-7: op weg naar Odessa. Na een kilometer of 10 waren we direct een bijzondere ervaring rijker. Bij de oprit van de snelweg werden we aangehouden door de politie. We moesten met onze papieren naar een kantoortje komen, waar onmiddellijk de deur werd gesloten. We kregen de keuze: of een formele torenhoge boete voor 2 niet gemaakte overtredingen (te snel rijden en negeren van een stopteken) of per camper informeel een bedrag van 100 dollar. Na enige discussie en onderhandeling betaalden we uiteindelijk € 30 per camper. En goede reis verder!
Maar verder verliep de reis (ca 350 km) soepel, tot aan een geplande tussenstop bij het het havenkantoor, waar we alvast wat zaken wilden regelen. Maar we vonden het niet en bovendien had de navigatie van Hans een andere route aangegeven die van Andrea en Ad. Om een lang verhaal kort te maken: na een uur rondjes rijden besloten we om de nacht door te brengen op camping Shipka, slechts een paar kilometer verder. En daar werden we allerhartelijkst ontvangen.

Donderdag 25-7: een rustdag, wasdag, beetje fietsen en meteen wat inkopen doen. Camping Shipka is geen echte camping, maar eigenaar Hristo heeft grootse plannen. Maar we staan op een mooie ruime plek, we kunnen gebruik maken van de douche in een van de verhuurhuisjes en van het toilet in de speciaal voor ons geopende bar. We staan temidden van fruitbomen.

Vrijdag 26-7: Hans en Ad ‘morgens naar het inmiddels gevonden havenkantoor om de tickets definitief te regelen en ‘s middags op de fiets naar het strand van het nabijgelegen Chornomorsk. Het eerste zwemmetje in de Zwarte Zee.

Zaterdag 27-7: met de taxi naar Odessa, zeer de moeite waard.
De beroemde trappen van Potemkin zou je normaal gesproken met enig schouderophalen aanzien, zeker met het uitzicht op hotel Odessa, maar de geschiedenis maken dit tot een belangrijke plek die Eisenstein inspireerde tot de beroemde film ‘ Battleship Potemkin’. Het tsaristische leger schoot op deze trappen zo’n 2000 burgers/arbeiders neer. Odessa heeft een aantal prachtige monumentale gebouwen, een zeer levendig park waarin nog gemusiceerd en gedanst wordt en een buitensporig druk strand.

Verslag uit: Oekraïne, Odessa